همانطور که میدانید بخش زیادی از فعالیتهای تجاری در سراسر دنیا در قالب مبادلات بینالمللی انجام میپذیرد. این امر نه تنها موجب رشد اقتصادی هر کشور میشود بلکه منافع زیادی برای اشخاص تجاری در پی دارد. به همن جهت است که در ایران نیز مانند سایر کشورها، نهادی برای ساماندهی به فعالیت تجاری وجود دارد که با عنوان اتاق بازرگانی فعالیت میکند که امکاناتی را در اختیار اعضای آن قرار میدهد. این امکان از طریق دریافت کارت عضویت اتاق بازرگانی یا کارت بازرگانی امکانپذیر است که در این مطلب ضمن تعریف و نحوه دریافت هر یک، به بیان تفاوت کارت عضویت و کارت بازرگانی میپردازیم.
کارت بازرگانی و انواع آن
کارت بازرگانی اشخاص حقیقی و حقوقی تفاوت چندانی با هم نداشته و مزایای یکسانی دارند. اما برخی از کالاهای خاص که توسط اتاق بازرگانی اعلام میشوند، مختص کارت بازرگانی حقوقی هستند. به خاطر داشته باشید که این اقلام خاص توسط اتاق بازرگانی اعلام میشوند و ممکن است در زمانهای مختلف، متفاوت باشد ولی در سایر موارد میتوان از کارت بازرگانی حقیقی استفاده کرد.
ضمن اینکه در مجامع بینالمللی، کارت بازرگانی حقوقی از اعتبار بیشتری برخوردار است. همچنین طبق قانون جدید، برخی از فعالیتها فقط برای دارندگان کارت بازرگانی حقوقی مجاز است. بنابراین نوع فعالیت شما در انتخاب نوع کارت، بسیار مهم است.
کارت عضویت اتاق بازرگانی
یکی دیگر از امکاناتی که اتاق بازرگانی در اختیار اشخاص قرار میدهد، صدور کارت عضویت اتاق بازرگانی است. کارت به نام متقاضیان واجد شرایط صادر میشود و یکی از مهمترین شرایط صدور آن، پلمپ دفاتر است. کارت عضویت، مزایای استفاده از برخی از امکانات اتاق بازرگانی را به دارنده آن میدهد ولی امکان واردات و صادرات کالا با آن وجود ندارد.
تفاوت کارت عضویت و کارت بازرگانی
کارت بازرگانی و کارت عضویت تفاوتهای عمدهای با هم دارند که اصلیترین آنها را میتوان شامل موارد زیر دانست:
انجام صادرات و واردات
اصلیترین و مهمترین تفاوت کارت بازرگانی و کارت عضویت در انجام صادرات و واردات است. به این معنا که شما تنها با دریافت کارت بازرگانی میتوانید برای صادرات و وادارت اقدام نمایید. در حالیکه صرف دریافت کارت عضویت، نمیتواند مجوزی برای فعالیت در زمینه صادرات و واردات باشد.
امکان ثبت برند انگلیسی (لاتین)
مطابق مقررات، برای ثبت برند لاتین، نیاز به اخذ مجوز دارید. این مجوز میتواند کارت بازگانی یا کارت عضویت باشد. اما باید توجه داشته باشید که با کارت عضویت تنها میتوانید یک برند به ثبت برسانید. در حالیکه با کارت بازرگانی، میتوان دو الی سه برند را به ثبت رساند.
الزامی بودن کد اقتصادی برای دریافت کارت بازرگانی
برای اخذ کارت بازرگانی، شخص ملزم به تسلیم اظهارنامه مالیاتی و ارائه کد اقتصادی است. در حالیکه برای دریافت کارت عضویت چنین الزامی وجود ندارد.
مالیات کارت بازرگانی حقوقی و حقیقی
مطابق قانون، نرخ مالیات برای دارندگان کارت بازرگانی حقیقی به صورت تصاعدی محاسبه میشود. این میزان بین ۱۵ تا ۳۵ درصد و بر اساس درآمد آنها متغیر است اما برای شرکتها و موسساتی که دارای کارت بازرگانی حقوقی هستند، نرخ مالیات ثابت و ۲۵ درصد خواهد بود.
مزایای صدور کارت بازرگانی
کاربرد و مزیت کارت بازرگانی صرفا به واردات و صادرات کالا منحصر نمیشود، در واقع علاوه بر تمامی مواردی که ذکر شد، دارنده کارت بازرگانی میتواند، از سایر مزایای زیر نیز استفاده نماید:
- عضویت در اتاق بازرگانی
- شرکت در نمایشگاههای داخلی و خارجی
- توسعه مبادلات بینالمللی و تسهیل صدور ویزای تجاری
- ارتباط با تجار خارجی
- صدور گواهی مبدا (سندی که برای صادر کردن کالا از طریق اظهارنامه گمرکی توسط اتاق بازرگانی صادر میشود)
- ثبت دو الی سه برند لاتین
- شرکت در مناقصات و مزایدات
دریافت کارت بازرگانی حقیقی و حقوقی
با توجه به آنچه در رابطه با کاربرد کارت بازرگانی گفته شد، افرادی که در این زمینه فعالیت دارند، میتوانند با احراز شرایط و تهیه مدارک نسبت به دریافت کارت بازرگانی اقدام نمایند. این فرآیند دارای دو مرحله است که مراحل و شرایط آن در مطلب نحوه دریافت کارت بازرگانی در تهران بیان شده است.
بخوانید: شرایط اخذ کارت بازرگانی در سال 1403