سامانه جامع تجارت یا سامانه یکپارچه سازی و نظارت بر فرآیند تجارت، با هدف ایجاد یک سامانه واحد برای بازرگانان در حوزه تجارت خارجی و فعالان اقتصادی در حوزه تجارت داخلی راه اندازی شده است. با استفاده از این سامانه، انجام مبادلات تجاری به سمت مبادی قانونی هدایت خواهد گردید و پدیده قاچاق کالا کاهش خواهد یافت. این سامانه که زیر مجموعه ای از سازمان وزارت صنعت، معدن و تجارت میباشد، انجام بسیاری از فرآیندها را بدون مراجعه حضوری به مراجع مربوطه، امکان پذیر نموده است. این بستر مجازی تسهیل گر دسترسی تجار را برای استفاده از فرصت ها بسیار آسان تر میکند.
به منظور استفاده از خدمات سامانه جامع تجارت، افراد می بایست با نحوه ورود به سایت آشنا بوده و از امکانات و خدمات ارائه شده در آن، اطلاع داشته باشند. از طرف دیگر، از آن جایی که دسترسی به خدمات این سایت، بدون ثبت نام امکان پذیر نخواهد بود، آگاهی از مراحل و نحوه نام نویسی در سامانه، امری ضروری برای کاربران تلقی میگردد.
سامانه جامع تجارت الکترونیک چیست؟
سامانه جامع تجارت در راستای عمل به تکالیف قانونی از جمله ماده 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و با هدف یکپارچگی، تسهیل تجارت و پیشگیری از وقوع تخلف در حوزهی تجارت خارجی و داخلی(واردات، صادرت و ترانزیت) ایجاد گردید.
در نگاه کلیتر میتوان کاربری این سامانه را از دو بعد بررسی نمود:
الف) تجارت خارجی: بازرگانان میتوانند تمام امور خود اعم از درخواست، پیگیری و مشاهده را در حوزه تجارت خارجی از طریق این سامانه انجام دهند. بدین منظور، کلیه دستگاههای فعال در فرآیند تجارت کشور موظفند سامانههای مرتبط با خود را تهیه و اجرا نموده و ضمن برقراری ارتباط با سامانه جامع تجارت، اطلاعات لازم را در اختیار آن قرار دهند. همچنین این دستگاهها وظیفه دارند در عملیات مربوط به فرآیندهای تجارت خارجی کشور، تنها از طریق این سامانه با متقاضیان به تبادل اطلاعات بپردازند.
ب) تجارت داخلی: در این سامانه، امکان ثبت اطلاعات ورود کالا به زنجیره واردات و تولید، خرید و فروش و …. فراهم شده است. این بخش با هدف یکپارچه سازی اطلاعات و رصد کالاها ایجاد گردیده است.
نکته: سامانه جامع تجارت الکترونیک برای انجام اهداف خود از دو زیرسامانه و سه سامانه جانبی بهرهمند است. زیرسامانههای این سایت، شامل زیر سامانه حوزه تجارت داخلی و زیرسامانه حوزه تجارت فرامرزی میگردد. سامانههای جانبی نیز در برگیرنده سامانه جانبی رهگیری، سامانه جانبی شناسه کالا و سامانه جانبی انبارها است.
هم اکنون سامانه جامع تجارت الکترونیک به آدرس ntsw.ir در دسترس کلیه مخاطبان قرار گرفته است. به منظور استفاده از خدمات سامانه جامع تجارت ایرانیان، کاربر در ابتدا میبایست در این سایت ثبت نام نموده و حساب کاربری تشکیل دهد. پس از دریافت رمز عبور و نام کاربری، استفاده از خدمات سایت، برای متقاضی، امکان پذیر خواهد بود.
در سالهای اخیر، اغلب سازمان و ارگانها به منظور افزایش کیفیت خدمت رسانی، تلاش نموده اند که سامانه های الکترونیکی در بستر اینترنت ایجاد نموده تا بدین نحو، انجام فرایندهای اداری را تسهیل بخشند. از جمله این سامانهها، سامانه جامع تجارت الکترونیک میباشد که از جمله سایتهای تابعه وزارت صنعت، معدن و تجارت به شمار میآید.
راهنمای ثبت نام در سامانه جامع تجارت ایران
متقاضیان میتوانند جهت ثبت نام در سایت ntsw.ir برای انجام ثبت سفارش کالای وارداتی یا سایر موارد، به صورت غیر حضوری به راحتی اقدام نمایند. این افراد ممکن است تابعیت ایران و یا حتی تابعیتی غیر از کشور ایران را داشته باشند. در ادامه مراحل ثبت نام در سایت ntsw.ir برای کاربران ایرانی و حتی کاربران خارجی به همراه راهنمای تصویری آورده شده است.
1. افراد پس از ورود به سامانه جامع تجارت ایران میبایست برای ثبت نام در این سامانه از منوی بالای صفحه گزینه ثبت نام را انتخاب نمایند. شایان ذکر است، پیگیری شناسه کالا نیز از طریق همین سامانه و ثبت نام در آن، ممکن میباشد.
2. پس از انتخاب گزینه ثبت نام کاربران می بایست با توجه به تابعیت خود ثبت نام کاربران ایرانی و یا ثبت نام کاربران خارجی را انتخاب نمایند.
3. کاربران ایرانی با انتخاب گزینه ثبت نام کاربران ایرانی صفحه زیر برایشان نمایش داده خواهد شد.
4. افراد می بایست اطلاعاتی که در تصویر مشاهده می کنند را به طور کامل ثبت نموده و دکمه آبی رنگ ذخیره اطلاعات و ادامه را انتخاب نمایند. بدین صورت ثبت نام خود را در این سامانه می توانند تکمیل کنند.
کاربرانی که تابعیت به غیر از کشور ایران را دارند و می خواهد در سامانه جامع تجارت ایران ثبت نام نمایند با انتخاب گزینه ثب نام کاربران خارجی صفحه زیر برایشان نمایش داده خواهد شد.
افراد می بایست اطلاعاتی که در این صفحه از آنان درخواست شده است را ثبت نموده و سپس دکمه آبی رنگ next page را انتخاب و مراحل ثبت نام را تکمیل نمایند.
خدمات سامانه جامع تجارت ایران
سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا: این سامانه کمک به سزایی جهت جلوگیری از جرایم قاچاق و احتکار در کشور ایران نموده است زیرا می بایست افراد حقیقی و حقوقی که در انبارهای سراسر کشور وظیفه ذخیره و نگهداری انواع کالا را دارند با توجه به اقدامی که از سوی دولت جهت پیشگیری از احتکار و قاچاق کالا صورت گرفته است اطلاعات هویتی و واحد کاری خود را در سامانه جامع انبار ها به نشانی اینترنتی سامانه جامع مدیریت انبارها به ثبت رسانند.
سامانه شناسه کالا: این سامانه مختص به این ارائه شده است که وارد کنندگان و تولید کنندگان می بایست پس از ثبت نام در سامانه جامع تجارت ایران با استفاده از شماره کارت بازرگانی خود، شماره صنفی و یا معرفی شرکت خود، در این سامانه احراز صلاحیت نموده و سپس جهت دریافت شناسه کالا، با استفاده از همان نام کاربری و رمز عبور سامانه جامع تجارت ایران وارد سامانه شناسه کالا که برای تشریح کالا می باشد شده و از خدمات آن بهره مند شوند.
سامانه سنجش اعتبار و رتبه بندی اعتباری: سامانه های سنجش اعتبار و رتبه بندی اعتباری مختص به سنجیدن اعتبار جهت تضمینی مطمئن برای انجام هر گونه اقدامات مالی، اداری و از جمله این موارد می باشند. تمامی افرادی که می بایست در رابطه با کار خود معرفی شوند می بایست یک شناسنامه اعتباری از خود ارائه نمایند که این سامانه ها کمک می کند که آنان از نظر اعتبار سنجیده شوند.
پورتال ارزی یا نظام یکپارچه معاملات ارزی نیما: سامانه ی نیما جهت سامان بخشیدن به بازار ارز کشور راه اندازی شده است. نام این سامانه مخفف عبارت نظام یکپارچه ی معاملات ارزی می باشد و هدف آن تأمین ارز و ایجاد فضایی امن برای خریداران و فروشندگان ارز است. این سامانه برای این طراحی شده تا متقاضیان خرید ارز بتوانند درخواست خود را در یک بستر یکپارچه به صورت امن در اختیار فروشندگان ارز قرار دهند و فروشنده بتواند در بستری امن نیز، پیشنهاد خریدار ارز را پاسخ دهد. سامانه ی نیما در واقع بستری مجازی برای خرید و فروش ارز و همچنین رفع تعهدات ارزی می باشد.
سامانه جامع حمل و نقل: هدف راه اندازی سامانه جامع حمل و نقل پاسخگويی به تقاضای دسترسی آسان به جايگاه های مناسب در حوزه های ايمنی، انرژی، اقتصاد، حمل و نقل و محیط زیست می باشد. با تصويب این طرح جامع و شروع این طرح در توسعه و ساخت زير بنا های حمل و نقل کمک بسیار زیادی در زمینه حمل و نقل در سراسر کشور شده است.
سامانه جامع امور گمرکی: سامانه جامع گمرکی توسط اداره گمرک کشور راه اندازی شده است زیرا این سازمان به عنوان یکی از مهم ترین سازمان های موثر در حوزه تجارت بین المللی و ناظر اصلی تجارت در کشور، به دنبال تبدیل نمودن تمامی فرآیند های اجرائی خود از روش های قدیمی و پر زحمت به حالت الکترونیکی و خیر حضوری با توجه به پیشرفت خدمات اینترنتی تبدیل شود.